Stubbekøbing Kirke
Saxo fortæller, at Venderne paa et Plyndringstog 1170 ødelagde et stort Trækors, som Befolkningen på Nordfalster havde rejst ved Grønsund. Antagelig samme Sted rejstes faa Aar efter Stubbekøbing Kirke sandsynligvis paa Initiativ af Absalon eller Kong Valdemar d. Store, da Kirkens Arkitektur viser paafaldende Slægtskab med de store Kirker i Sorø og Ringsted, om hvilken man ved, at de er opført af Kongen og den store ærkebisp.
Den oprindelige Kirke saa noget anderledes ud end nu. Det har været en treskibet Basilikabygning uden Taarn og med en lille firkantet eller halvrund Korafslutning, opført i den romerske Stil eller Rundbuestil af Kridtsten fra Stevns. Nogle faa Mursten er anvendt i Kirkens Indre med fin dekorativ Sans som Baand og Sokler paa Pillerne og de paa dem anbragte Halvsøjler. Saavel Hovedskibet som Sideskibene havde oprindelig fladt Loft.
Saadan stod Kirken ca. 100 Aar og fik saa sin første Udvidelse, idet det gamle ret uanseelige Kor blev brækket ned og erstattet med et betydelig større opført af røde Mursten i den saakaldte Overgangsstil. Ogsaa den nye Korbygning er et smukt Bygningsværk. Bemærk de tre Vinduer i Østgavlen, som set fra Kirkens Indre næsten er skjult af Alteret, den morsomme "Trekantornamentik" i Murværket og ganske særlig den lille fine Indgangsdør paa Korets Sydside, et af Kirkens smukkeste Partier.
Koret havde ligesom den øvrige Kirke fladt Loft. Ved en større Ombygning af Kirken, som der ikke her er Plads til at gaa nærmere ind paa, omkring Midten af det 14. Aarh. er der indbygget Hvælvinger her og i det søndre Sideskib. Fra samme Tid eller lidt senere stammer de to Kapeller ved Kirkens Nordside, St. Gertruds Kapel, bygget sammen med Koret og det store St. Annæ Kapel samt Taarnet, alle tre bygget i smuk højgotisk Stil. Bemærk særlig St. Annæ Kapels smukke mønstrede Murværk med de 5 Baand af Kridtsten, som er af smuk dekorativ VIrkning.
Alle Middelalderens tre Stilarter er saaledes paa en særdeles smuk Maade repræsenteret i Stubbekøbings gamle Kirke. |