3) Mellem de to øverste Lysekroner i Kirkens Midterskib hænger en Skibsmodel, skænket 1928 af Borgmester Allert Christensen.
4) Kirkens Orgel fra 1860 blev ombygget ved Restaureringen 1883. Det har 10 Stemmer. En gennemgribende Hovedreparation er tiltrængt.
5) Det eneste bevarede Epitafium, over Familien Benzon, i nordre Sideskib er af nyere Dato.
6) Stubbekøbing Kirke er meget rig paa gamle Ligsten; de smukkeste og bedst bevarede er desværre skjult under Maatterne paa Gulvet i Koret. Tolv mere eller mindre velbevarede Sten, som tidligere har ligget i Gulvet i Midterskibet, er opstillet i Vaabenhuset.
7) Fra Koret fører en enkel, men smuk Dør fra det 18. Aarhundrede ind til Sakristiet, en Del af det gamle St. Gertruds Kapel. Her findes en række Malerier af Kristus og de tolv Apostle, ligeledes fra det 18. Aarhundrede. Glaslysekronen i Sakristiet har tidligere haft sin Plads i Koret.
KirketaarnetAdgangen til Taarnet er gennem een lille Dør paa Sydsiden ved siden af Mindestenen for Particulier Elvers. Man gaar op ad en stejl og snæver middelalderlig Stentrappe med meget slidte Trin. Der er fra Taarnet en smuk Udsigt over Falster, Grønsund m. Storstrømsbroen og Bogø.
Stubbekøbing Kirke har fire Klokker: 1) "Pinkeren", den mindste, bruges til at kime med, fra 15.-16. Aarhundrede. - 2) "Femklokken" bærer Indskrift paa Latin "Hil dig kære Jesus, hil dig milde Maria". Armene er prydet med Tovsnoninger, og der er Malteserkors mellem Ordene. Stammer fra 14. Aarhundrede, udført af en nordtysk Mester, Pether. - 3) "Seigeren", som staar i forbindelse med Kirkeuret (Sejerværket), er fra 15.-16. Aarhundrede. - 4) "Tolvklokken", den største og smukkeste af Klokkerne, støbt i Lybeck 1665, er rigt prydet med Ornamenter.
Vi har nu foretaget en Rundgang i den gamle Kirke. Lad os saa sætte os et øjeblik til sidst i Ro, helst saadan, at vi har Udsigt til Korbuekrucifixet og Alteret, og tænke over, at denne Kirke er ikke, trods alt det smukke og interessante, der er at se i den, et Musæum. Den er et Guds Hus, hvor Evangeliet forkyndes og der synges Salmer til Guds Ære. Saadan har det været i de Aarhundreder, der svandt; Gud give, at det maa være saadan fremdeles i den Aarhundreder, der kommer.
Bed om Guds Velsignelse over Ordet, som forkyndes fra den gamle, smukke Prædikestol, og over den Menighed, som samles om Ordets Forkyndelse, om Døbefont og Nadverbord.
Stubbekøbing, Sommeren 1940. Niels Lund, Sognepræst. |